Daha az ile daha fazlasını elde etmek ister misiniz?

Daha az zaman ve efor ile daha fazlasını elde etmek ister misiniz?

80/20 Kuralı

İlk olarak ekonomide gözlenen 80/20 kuralı bu oranı ortaya koyan Vilfredo Pareto’nun adı ile Pareto ilkesi olarak da bilinmektedir. Pareto, İtalya’nın nüfusunun %80’inin %20’lik bir alana ait olduğunu gözlemlemiş ve gözlerimlerini genişletmiş. Bu ilkenin aslında söylemeye çalıştığı çevremizde, yaşamımızda, dünyada öngörülebilir bir dengesizliğin olduğudur.

Sebeplerin, eforun, girdilerin az bir bölümü sonuçların büyük bir kısmını oluşturur.

Bu kuralı destekleyen bir kaç bilgi vermek gerekirse;

Dünya nüfusunun %20’si, dünya üzerindeki tüm zenginliğin %80’inine sahiptir.

Satılan ürünlerin %20’si, şirketin karlılığının %80’ini oluşturur.

Bu kural bir teori değil, sadece gerçekler ile ilgili bir gözlemdir.

Bu oranlar bir çok alanda çok daha uç seviyelere gelmektedir. Girdi ve çıktıların %50’ye %50 oranında olmadığını, dengesizlik teorisini hayatınızın içinde de görebilirsiniz. İstenen eforu sarf ettiğinizde, istediğiniz sonuçları alamadığınız olmuştur.

Çok çalışıyorum ama bir türlü olmuyor.

Çok meşgulüm ama günün sonunda hiç bir işimi bitiremiyorum.

Eğer sizde bu cümleleri kuruyorsanız, bu kural ile neler yapabiliriz birlikte bakalım.

Elde edinilen sonuçların %80’ini eylemlerin, çabaların %20’si oluşturur.

Zaman yönetimine pareto ilkesini uyarladığımızda yaptığımız, ürettiğimiz değerlerin %80’ini, %20’lik bir eforla sağlıyoruz. Bu da aslında o yönetmek istediğimiz, bize yetmeyen zamanımızın %80 ‘ini bizi ileriye götürmeyecek şeyler üzerine harcıyoruz demek.

Mola vermek, dinlenmek, uyumak, yemek yemek gibi ihtiyaçlarımızdan bahsetmiyoruz burada. Çalışma sürenizin %80’ini boşa harcamaktan bahsediyoruz.

Bu sayılar temsili olmakla beraber bize büyük resmi dramatik bir şekilde gösteriyor. Burada mühim olan bizim için önemli değerler sağlayan o azınlığı bulabilmek.

Bunun için hayatınızdaki olaylara, yaptıklarınıza, çevrenize ve kendinize dikkatlice bakmanız ve istediğiniz sonuçların büyük bölümünü oluşturan o mühim eylemleri, düşünceleri, çalışma alanlarını bulamanız gerekiyor.

Zaman yönetimi açısından değerlendirecek olursak bu önemli paydaları Ye O Kurbağayı Methodu, Zaman Planlama Matrisini ve ABCDE methodunu kullanarak bulabiliriz. Bu zaman planlama methodlarının hepsi aslında aynı şeyi söylemekte ve 80/20 kuralını desteklemekte.

Senin için önemli olana zamanını ayır, teferruatla zaman kaybetme.

Zamanını sana en çok değer katacak maddelere ayır.

Bu farkındalığı kazanmak için, sizin için önemli olan değerleri ve istekleri irdelemeniz gerekli. Gün içinde yaptıklarınıza ve ertelediklerinizin sizin hayatınızdaki değerini saplamanız önemli.

  • Verimli hissettiğiniz günleri derinlemesine inceleyip günlük hayatınızdan neleri farklı yaptığınızı gözlemleyebilirsiniz.
  • Sizin için önemli ve önemsiz olan şeylerin farkına varın.
  • Zamanınızın büyük bölümünü önemli şeylere ayırırken önemsiz şeylere daha az dikkat ve zaman ayırın.

80/20 kuralı önceliklerimizi gözden geçirmemizi ve bunların gerçekten yaşamımız, isteklerimiz, hedeflerimiz doğrultusunda yararlı olup olmamadığını görmemizi sağlar.

Bu kuralı zaman yönetimi harici hayatınızdaki bir çok alan için kullanabilirsiniz. Zaman geçirdiğiniz kişiler, iş ve kariyer hedefleriniz, sağlığınız, okul ve çalışma hayatınız, satış kanallarınız, gelir kaynaklarınız…

80/20 kuralı hakkında daha detaylı araştırma yapmak isteyenler, Richard Koch’un aynı isimli kitabına bakabilirsiniz.

Daha az ile daha fazlasını elde etmek ister misiniz?’ için 2 yanıt

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s