Hayattı dolu dolu yaşamak için aidiyet duygusuna, sevmeye, sevilmeye ihtiyaç duyarız. Çevre, hayatta bizi ileriye götüren ve aşağı çeken etkenlerin en başlarında gelir. Bazen zorunluluktan, bazen de isteyerek ve seçerek oluştururuz o çevreyi.
“Sen en fazla vakit geçirdiğin 5 kişinin ortalamasısın.”
Jim Rohn
Farkında olsak da olmasak da çevremiz, bizi yoğun bir şekilde etkiler. Zaman geçirdiğimiz kişilerin duygu durumlarının, inançlarının, düşüncelerinin ve davranışlarının üzerimizde büyük etkisi vardır.
Çok pozitif bir sabaha başlamış olsak da iş arkadaşımızın suratı asık halde uykusuz kaldığı ile ilgili şikayetleri, her sabah işe gelmek zorunda oluşundan yakarışları bizi istemsizce aynı duygu durumuna çekebilir. Enerjik, mutlu başladığımız günü, olumsuz duygular ile geçirebiliriz.
Bu etkileşimi hedeflerin doğrultusunda düşünecek olursan, seni destekleyen, cesaretlendiren bir çevre ile mi yoksa sen yapamazsın, imkansız diyen bir grupla mı olmak isterdin?
Herkesin cevabı aynı olsa da maalesef bu uygulamaya geldiğinde kulağa mantıklı geleni her zaman yapamıyoruz.
O nedenle bugün çevremizi detaylı bir şekilde analiz edeceğiz. Önce çevremizin, zaman geçirdiğimiz, bizi etkileyen kişilerin farkına varacağız.
Bizi ileriye götüren, cesaretlendiren, destekleyen, seven, yardımcı olanlar ile bizi aşağı çeken, ümitsizliğe sürükleyen, şüpheci kişileri ayıracağız.
Üzerinde olumsuz enerjisini hissettiğin bir çevrede olmak mı yoksa seni destekleyen, motive eden, ilerleten bir yerde mi olmak istersin?
Verimsiz bir topraktan verimli ürün bekleyemezsin. O nedenle hedeflerine giden yolda zamanını geçirdiğin kişileri özenle seçmelisin.
Sana ve senin gücüne inan, sendeki ışığı gören, bu ışığı yaymana yardımcı olan, senin vizyonundaki kişileri anlamak için;
- Sık sık görüştüğün, zaman geçirdiğin, paylaşım yaptığın kişileri aklına geldikçe alt alta yaz.
Bu kişiler; okul ve iş arkadaşların, ailen, içinde bulunduğun gruplar, sık sık zaman geçirdiğin kişiler, sürekli etkileşim halinde olduğun kişiler olabilir.
- Sonra her ismin yanına bu kişinin sende çağrıştırdığı özellikleri yaz.
Bu özellikler, iyi dinleyici, çok konuşkan, şikayetçi, negatif, sürekli eleştiren, eğlenceli, yardımcı, kıskanç .. gibi özelikler olabilir.
Bu kısımda önemli olan çok düşünmeden aklına ilk geleni yazmak. Mantığın devreye girmeden önce sende uyandırdığı ilk hisse odaklanıyoruz.
Bu egzersiz ile çevrendeki insanların seni nasıl etkilediğini anlayabilir ve buna göre bazı değişiklikler yapmak isteyebilirsin. Burada amaç farkındalık oluşturmak, seni engelleyen, negatif etkileri olan durumları anlamak. Sonrası tamamen sana kalmış.
Kendine sorabileceğin diğer sorular ise
- Çevren kısıtlayıcı mı yoksa destekleyici mi?
- Girdiğin hangi ortamlarda kendin gibi davranabiliyorsun?
- İsteklerini, fikirlerini rahatça ifade edebiliyor musun?
- Çevrendekiler ihtiyacın olduğunda sana destek oluyor mu?
- Sen bir şeye başladığında tepkiler nasıl oluyor?
- Sen bir şeyi başardığında tepkiler nasıl oluyor?
- Bu gruplarla ne yapıyorsun? Neler paylaşıyorsun?
…
Bu sorulara cevap verdikten sonra bu kişiler, çevreler ve ya ortamlar hakkında daha detaylı düşünebilirsin.
Eğer listende seni yargılayan, eleştiren, cesaretini kıran kişileri var ise en önemlisi bu kişilerin farkına varacaksın.
- Sana inanan, değer veren, seni destekleyen, motive eden kişiler için ayrıca bir liste yap. En azından değerli zamanını bu kişilere daha fazla zaman ayırarak, onlara daha fazla değer vererek geçirebilirsin.
“Çevrendeki Kişilere Odaklan” için bir yanıt