Geçtiğimiz günlerde hayallerimizi, isteklerimizi keşfettik. Bizi gitmek istediğimiz yolda geriye çeken faktörlere baktık. İhtiyaçlarınızın ve isteklerinizin doğrultusunda kendimize net hedefler planladık. Bu hedefler için edinmemiz gereken kaynaklar ve alışkanlıklarımızı belirlediğimize göre sıra geldi tüm bu bilgileri kullanarak kendimize uygun, esnek, verimli, ideal bir gün planlamaya. Kendinize göre oluşturacağınız bu rutinler zamanınızı çok daha iyi ve verimli kullanmanıza yardımcı olacak.
Rutin kelimesi kulağa sıkıcı ve olumsuz gelse de hedefe giden yolda, rutinler belirlemek, alışkanlıklar edinmek çok çok önemli. Alanlarında başarı isimlerin hayat hikayelerine göz gezdiriyorsanız eğer mutlaka hepsinin kendine özel bir rutini olduğu fark etmişsinizdir. Bu rutinler tamamen size özel olmalı. Sizi, isteklerinizi, ihtiyaçlarınızı, hedeflerinizi yansıtmalı. Bir gün içinde rutin oluşturmak kolay olmayabilir. Deneye yanıla siz de nelerin çalıştığını görmek de fayda var. Burada önemli olan yapmak istediğiniz şeyleri her gün yapmak. Bunları sürdürülebilir verimli alışkanlıklar hale getirmek.
Rutin Oluşturmak İçin Faydalı Bilgiler
- Sabah işe başlamadan 1-2 saat önce uyanmak kendinize zaman ayırmak için çok verimli olacaktır. Size özel bir zaman oluşturun herkesten, her şeyden uzak.
- Bütün bir gece susuz kalan vücudu bir bardak su ile canlanmayı unutmayın.
- Esneme, egzersiz, nefes egzersizleri ile vücudunuza oksijen alımını arttırıp daha zinde güne başlayın.
- Sabahları net ve somut hedefler oluşturun, planlamaya mutlaka zaman ayırın.
- Daha çok dikkat, odak isteyen önemli işlerinizi sabah saatlerinde yaparak çok daha verimli olun.
- Öğleden sonra enerji seviyeniz düştüğü için mailleri kontrol etme, telefonlaşma gibi daha az dikkat ve efor isteyen işlerinizi öğleden sonraya bırakın.
- Mola verin. Ağacı kesmek için testerenizi bilemeniz gerekli.
- Akşam yatmadan önce ertesi günkü işlerinizi, toplantı, randevu.. gözden geçirip zihninizi boşaltarak yatağa gitmek uyku kalitenizi arttıracaktır.
- Öneri
- Kendinize boş bir sayfa açın.
- Gün içinde mutlaka yapmak istediklerinizin bir listesini çıkarın.
- Bunları sizin için önemine göre sıralayın.
- Maddeleri günün hangi zamanında ne kadar bir süre yapabileceğinizi planlayın.
- Ve hemen bugün uygulamaya koyun.
Kişisel bir örnek vermek gerekirse size kendi sabah rutinimden bahsedebilirim.
Mutlaka yapmak istediğim şeyleri sabah rutinime eklememin en önemli nedeni bölünmeleri en aza indirmek.Yoga yaparken kargo gelmesi, tam konsantre olmuş yazı yazarken önemli bir mailin gelmesi gibi beni bölecek, dikkatimi dağıtacak, yaptığım şeyi bırakmama neden olacak durumları en aza indirmeye çalışmak aslında.
- Sabahları 6:30- 7:00 arası uyandıktan sonra kahvemi demliyor ve bir önceki geceden oluşturduğum günlük planımı gözden geçiriyorum.
- Ardından sabah okumamı yapıyorum. Bu okumalar özet kitaplar, merak ettiğim bir konu üzerine araştırmalar vs. oluyor. Genelde haftanın başından okuyacağım kaynakları planlamış oluyorum. Okuduklarımı analiz ediyorum. Öğrendiklerimi kendi kelimelerim ile yazıyorum.
- Okuma sonrası nefes egzersizi, yoga ve meditasyon ile fiziksel, ruhsal ve zihinsel bir şekilde güne hazırlanıyorum. Meditasyonun hemen sonrasında hafif bir müzik eşliğinde görselleştirme pratiğimi yapıyorum.
- Zamanla zihnimin en açık olduğu ve yaratıcı zamanımın meditasyon sonrası olduğunu fark ettim bu nedenle meditasyon sonrası olumlama yapıp mutlaka bilinç akışı yazı yazıyorum.
- İşe başlamadan önce mutlaka haftalık planımı gözden geçirip günlük yapılacaklar listemi hazırlayıp önceliklendirip günün “kurbağalarını” belirliyorum.
Bu rutin bu hale gelene kadar tabii ki bir çok kez değişti. Ama bir kere oturdu mu sizin için ne kadar verimli olduğuna inanamayacaksınız.
Uzmanların verimli bir gün geçirmek için önerileri ise:
- Bir gece önceden mutlaka ertesi gün için planlarınızı yapın. Hafta başlamadan tüm haftaya genel bir bakış yapmak, planlarınızı gözden geçirmek planlama yapmayı kolaylaştıracaktır.
- Sabah olabildiğince erken uyanın. Uykusuz kalmamaya dikkat. Eğer erken uyanacaksınız, erken yatmayı, yeterli uykunuzu almayı aksatmamalısınız.
- Kısa bir sürede olsa mutlaka güne egzersizle başlayın. Esneme, gerinme, 5 mekik gibi küçük alışkanlıklar ile güne merhaba diyebilirsiniz.
- Sizin için önemli olan işleri verimli ve enerjik olduğunuz sabah saatlerinde yapın. Öncelikli işlerinizi belirleyin ve ilk iş onları yapın.
- Günün belli zamanlarında mutlaka mola verin. Gerçekten mola verin, durun.
- Çalıştığınız alanı düzenli ve temiz tutun.
- Çalıştığınız sürece her türlü dış etkiye kendinizi kapatıp yaptığınız işe odaklanın.
- Yapılacaklar listenizdeki benzer işleri gruplayın ve bu işleri belli bir zaman aralığında yapın.
- Sessizliğe ve hiç bir şey yapmadan durmaya zaman ayırın.
- Mutlaka kendinize özel bir rutin belirleyin.
Sabah Rutinime İlham Veren Kitaplar:
Hal Elrod imzalı “Sabah Mucizesi” ve B. J. Fogg imzalı “Tiny Habits: The Small Changes That Change Everything”