Ardından nasıl bir iz bırakmak istiyorsun, hiç düşündün mü?
Alfred Nobel tahlilsiz bir hata nedeni ile arkasında bırakacağı izi gazetelerden okuma şeferine erişti. Yıllar yıllar önce, Nobel’in abisi, Stockholm’de dünyaya gözlerini kapadı ve her nasıl olduysa ertesi günün manşetlerini Alfred Nobel süsledi. Dünya onun öldüğünü sanıyordu ve ardından bırakacağı izi, kendi gözleri ile gazetelerden büyük harfler ile okudu.
“ÖLÜM TACİRİ ÖLDÜ.“
Araştırmaları sonucu dinamiti keşfetmişti. Kurduğu şirketler ile dünya kadar para kazanmış ve bir çok ülkenin silah ve patlayıcısını sağlıyordu. Yıllarını verdiği çalışmaları ile ardından bırakacağı iz onu derinden etkiledi.
Bu ölüm ilanı üzerinde öyle bir şok etkisi yarattı ki, hemen, sil baştan hayatını değiştirme kararı aldı.
Öldükten sonra nasıl anılmak isteyeceğini düşünme fırsatı yakaladı, bir çoğumuzun aksine.
Nasıl anılmak istediğini bilerek yaşadı ve tüm servetini kendi kurduğu Nobel vakfına bağışladı. Vasiyetnamesinde ise vakfının, insanlığa hizmet edenleri ödüllendiriceğini bildirdi.
Alfred Nobel’in ikinci ve gerçek ölüm ilanı ise 10 Aralık 1896 yılında yayımlandı ve dinamitle değil her sene büyük bir törenle anılmaya başlandı. Her sene ölüm yıl dönümünde düzenlenen ihtişamlı törenle, Fizik, Kimya, Edebiyat, Barış ve Tıp alanlarında günümüzün en prestijli ödüllerine isimini altın harfler ile kazıdı.
Nobel, bırakmak istediği mirası net bir şekilde düşünerek dönüşüm geçirdi. Hem eylemleri hem de nihai hafızası ile aslında kendi ölüm ilanını yeniden yazdı.
Öleceğini bile bile yaşayan tek canlılar bizler, Nobel gibi arkamızda nasıl bir iz bırakacağımızı gazetelerden okuyamayabiliriz belki ama bırakmak istediğimiz iz doğrultusunda hayatımızı şekillendirebiliriz.
Yaptıklarını, başardıklarını, hayal kırıklıklarını, yapacaklarını düşün.
Ardında nasıl bir iz bırakmak istiyorsun?
- Bu sorunun cevabı, yapmak istediklerin için seni harekete geçirecek.
- Bu sorunun cevabı, başladıklarını sürdürmen için seni motive edecek.
- Bu sorunun cevabı, kaybolduğun yolda rehberlik edecek.
“73/90 ARDINDAKİ İZ” için bir yanıt