87/90 BAŞARI MERDİVENLERİNİN ÜST BASAMAKLARI

Başarı merdivenlerini tırmanan vericilerin; çevre edinme, takım çalışması, etkili iletişim, insanları etkileme gibi özelliklerini gözden geçirdik.

Peki ya, hem başarı merdiveninin en üstünde hem en altında olan vericileri birbirinden ayıran fark ne olabilir?

Bencillik ve diğerlerinin çıkarlarını korumak üzerine yapılan bir çalışmada 50 kişiden, “Genellikle … yapmaya çalışırım.” cümlesini tamamlamak üzere 10 adet hedef seçmeleri istendi. Detaylı bir araştırma sonucu bu hedefler incelendiğinde tahmin edildiği üzere vericilerin sıraladıkları hedefler, daha çok başkalarına yardım etmek üzerineydi.

İlginç olan ise vericilerin seçtikleri hedeflerde, bireysel mükemmelliğe ulaşmak, saygınlık, itibar gibi “ben odaklı hedefler %20lik bir yer kaplıyordu.

Sonuç olarak bazı vericilerin, dengeleyici ve alıcılar kadar hırslı olduğu ortaya kondu.

Alıcıların bencillik puanları daha yüksek, başkalarının çıkarlarını koruma puanları daha düşüktü.

Vericiler ise kendi içlerinde 2 gruba ayrıldılar çünkü başkalarının çıkarlarını koruma puanı çok yüksek iken bencillik puanlarında gözle görülür farklar vardı.

Özverili Vericiler

Bu grup, bencilliği düşük olan ve kendi ihtiyaçlarını düşünmeden başkalarına sonsuz kredisi olan gruptu. Aynı zamanda bu kişiler, zamanla bu özelliklerinden olumsuz etkilenip başarı merdivenin alt kısımlarında kalan grup.

“İnsanın kendi ihtiyaçlarına zarar verecek kadar sağlıksız bir biçimde başkalarına odaklanması” olarak tanımlıyor bu durumu Barbara Oakley.

Ötekicil Vericiler

Bu grup ise kendi ihtiyaçlarını gözeten ama aynı zamanda başkalarına da fayda sağlamaya çalışan kişiler.

İnsan doğasının iki büyük gücü vardır. Bencillik ve başkalarını gözetmek ve insanlar bu ikisini de sentezleyen bir güç tarafından yönlendirildikleri zaman başarılı olurlar.

Bill Gates

Bu gruptakiler aldıklarından fazlasını vermeye gönüllüdür fakat kendi çıkarlarını da gözettikleri için Adam Grant’in tabiri ile yer paspası olmazlar.

Araştırmaların gösterdiği bir başka ilginç sonuç ise ötekicil vericileri motive eden şeyin daha fazla vermek olması. Havalı tabirle bu kişiler “Burn out” olduklarında mola vermek, durmak yerine daha fazla vermeye odaklandıklarında başarılı oluyorlar. İstedikleri tek şey ise yaptıklarının fark yarattığını hissetmek. Vermekten tükenmelerinin de en büyük sebebi de yaptıklarının yararının dokunduğunu görememeleri.

Grant’in bu konuda önerisi ise vericiliği serpiştirmek yerine istiflemek yönünde.

İstifleyici vericilik

Araştırmalar, yapılan iyilikleri hafta boyunca yayan kişilerin, bu davranışları günlük normal davranışlardan ayırt edemediğini ama haftanın bir gününe istiflediklerinde bir fark yarattıklarını hissettiklerini göstermekte.

İstifleyici vericilik ötekicil bir strateji ve kendi çıkarları kadar başkalarını da gözetmek vericileri başarı merdivenlerinin yukarı basamağına taşıyan en önemli özelliklerden biri.

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s