Sistem Kurulumu

Yapılacaklar listesi uzayıp gidiyor.

Ay başı raporları, exceller, kredi kartı ödemeleri, doğum günleri, WhatsApp gruplarından gelen mesajlar, acil mailler, susmayan telefonlar, zoom toplantıları, trafikte kornalar …

Hepsi acil, hepsi önemli. Bazen saate baktığımda beş olmuş oluyor, ben bugün ne yaptım, ne ara geçti bu kadar zaman diyorum?

Çocukluğumdan beri hep düzenli oldum, haftalık planlarım, günlük planlarım, ajandam, hep düzenliydi. Kendime işe yarar bir sistem kurdum.

Ama bu ara bir savruldum, sistem hala işliyor ama önemli bir dişlisinin tökezlediğini hissediyorum.

O dişli de benim, benim ruh halim.

Sorguluyorum. Bir yandan, hayat işte akıp gidiyor. Kendime yüklenmiyorum bu ara. Herkes gibi ben de zor bir dönemden geçiyorum. İlk günler en iyi bildiğim şeyleri yaptım. Kendimi kapadım, deli gibi çalıştım. Ama önemli şeylere değil, anlık krizlere odaklandım, kafamı meşgul ettim sadece.

Şimdi ise biraz oturup düşünme vakti. Krizleri krize dönüşmeden çözme dönemi.

Zor olan da bu zaten. Herkesin çok meşgul olmasının, burnundan solumasının, kilo almasının, cildinin sivilcelerle dolmasının, stresle başa çıkamamasının nedeni önemli işlerine öncelik verememesi. Acil krizlere dönüşene kadar o işle ilgilenememesi.

Bugün bir süredir arka plana attığım önceliklerimi belirleme günüm. 

Sen de katıl bana. Bu bir işaret olsun sana.

Kafandakileri dök kağıda. Biraz boşalt o meşgul kafanı, rahatla. 

Genel başlayalım, odaklanacağımız alanlar neler bir bir listeleyelim önce. Sonra detaylar kendiliğinden gelmeye başlayacak zaten. Bu zaman kaybı değil, tam tersi zamanını daha doğru, daha verimli işlere odaklamak için kendine ayırdığın küçük ama değerli bir vakit.

Ben önceliklendirmem için aylık olarak kullandığım yaşam çemberinden yararlanıyorum. Genel başlıklar altından bu ay odaklanmak istediğim, önceliklerimi belirliyorum.

Benim önceliklerim ile senin önceliklerin tabii ki farklı olacak ama kendi sistemimden minik bir örnekle gitmek senin için de faydalı olabilir diye düşündüm.

Yaşam Çemberinin gelen başlıkları zaten hayatımızın bir çok alanına dokunuyor. Benim öncelik sıralamam aşağıda. 

  • İlişkiler: Ailem, arkadaşlar
  • Akademik:Tezim
  • Kariyer: Projelerim, işlerim
  • Sağlık: Spor ve düzenli beslenme
  • Kişisel Gelişim: Yazmak, okumak, sosyal sorumluluk, yabancı dil
  • Çevre: Ev düzeni

Bu başlıklar bana süreci aslında gösteriyor. Neleri önceliklendireceğim nasıl bir yol izleyeceğim ile ilgili. 

Genel başlıklardan sonra önemli kısım haftalık ve günlük olarak bu başlıklara zaman ayırmak. Eylem odaklı bir plan yapmak. Bu nokta evet bir başlangıç ama yeterli değil maalesef.

Bu başlıklar sonrası ilk işim ajandamı açmak ve haftalık olarak bu alanları planlamak.

Bu hafta spora gideceğim günleri, ispanyolca çalışacağım günleri, blog yazısı yazacağım günleri vs planlıyorum …

Haftalık planım daha genel ifadelerden oluşuyor.

Her gün 20 dakika İspanyolca çalışmak, tez için okuma yapmak gibi. Detaylı yapılacaklar listem günlük planlarımda. O gün tezle ilgili okuyacağım, araştıracağım konuları belirliyorum mesela.

Eğer proje ve tez gibi daha uzun vadeli ve detaylı bir işim varsa onları kalem kalem ayırıyorum. Yapılacak her şeyi tek tek listeliyorum. Bu kısım haftalık ve günlük planlarımı çıkarmama yardımcı oluyor. Süreç ilerledikçe yeni işler eklenebiliyor ya da siliniyor. Dinamik bir süreç bu. Bir kere yaptım bitti değil. Her gün planlama için bir süre ayırıyorum. 


Ben planlama sürecini sabahları yapmayı ve akşamları da üstünden geçmeyi tercih ediyorum. Herkesin sistemi farklı olabilir.  Sabah 10 dakika, akşam 5 dakika gibi bir vaktimi alıyor bu süreç. Ve gün içinde beni motive edip, hızlandırıyor.

Bu benim sürecim. Bugün sayende asıl zor olan kısmı yaptım. 

ÖNCELİKLERİMİ BELİRLEMEYİ.

Aylık, haftalık, günlük plan.. bunlar süreç için de zaten şekilleniyor ama eğer bu önceliklendirme olmazsa işte yazının başında bahsettiğim “saat 5 olmuş, zaman nasıl geçti, ben bugün hiç bir şey yapmadım ki” gibi düşünceleri dağ olup birikiyor.

Bu yazı önüne çıktıysa bu bir işaret olabilir. Hadi kendine ve önceliklerine zaman ayır. Kendi sistemini kur.

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s