Feng Shui 101

Şu sıralar hayat karşıma tekrardan Feng Shui’yi çıkardı. Çocukluğumdan aşina olduğum kelime benim için daha çok bu felsefeye göre evi dekore etmekten ibaretti. Bu kadar basit olmadığını bilsem de öyle çok merak etmemiştim açıkçası.

Merak önemli bir meziyet bence. İnsan merak etmeli, duyduğu ile kalmamalı. Araştırmalı, öğrenmeli, öğrendiklerini başka bilgiler ile sentezlemeli. 

Ben de merak ettim. Ne bu Feng Shui diye. 

Feng Shui aslında bir kadim Çin felsefesi. Bu felsefe doğal dünya ile uyum içinde, denge içinde olma düşüncesi ile ortaya çıkmış. Betonların arasında sıkışıp kalmış bizler için aslında bir uyanma çağrısı gibi gelmiyor mu kulağa. 

Doğayı bu kadar bozduğumuz ama her türlü müdahelemize rağmen hala açıklamanamayan bir düzende akışta olan bu doğa.

“Feng Shui” yi anlamak için öncelikle kelime anlamlarına bakmakta fayda var.

Feng rüzgar, Shui ise su anlamına geliyor. Rüzgar yaşam enerjisi ile bağlantılıyken, su ise hayatın kaynağı, akışı temsil ediyor. Konseptin, insan yaşamının etrafındaki çevreyle bağlantılı ve onunla akıp gitmesinden bahseden eski bir şiirden türetildiğine inanılıyor.

Tanım olarak feng shui, doğal dünya ile denge oluşturmak için yaşam alanlarındaki parçaları düzenleme uygulaması olarak karşımıza çıkıyor. Evinizi “Feng Shui” felsefesine göre  yapılandırmanında anlamı da buradan geliyor. Amaç, enerjileri, birey ile çevresi arasında uyum sağlayacak şekilde düzenlemek aslında.

Asya Kültüründe bu felsefeye Tao diyorlar. Kelime anlamıyla yol. Taoizm doğanın yolu ve Feng Shui’nin tüm temel kuralları doğayı yansıtıyor. Bu noktada Feng Shui’yi daha iyi anlamak için Taocu Chi anlayışına bakmakta fayda var. 

Chi, o çok iyi bildiğimiz yin ve yang elementlerinden oluşuyor. Bunlar birbirinden ayrılamayan zıt ama tamamlayıcı güçlerdir. Taocular, yin ve yang unsurlarını dengeleyerek insanların hayatlarındaki pozitif chi akışını iyileştirebileceğine ve negatif Chi’yi uzak tutabileceğine inanıyorlardı. 

Feng Shui Elementleri

Benim Feng Shui’yi daha çok merak etmeme neden olan ise Feng Shui elementleri oldu aslında. Bu öğreti 5 elementi kabul ediyor, ve o çocukluğumdan bildiğim dekorasyon ilkelerini de bu elementlere göre düzenliyor.

Bu beş element ateş, su, toprak, metal ve odun ve her biri farklı sembollerle ve renklerle temsil ediliyor. Elementleri inceledikçe önceden bahsettiğim gibi başka bilgiler ile sentezledikçe bambaşka bilgilere ulaştım ama o da haftaya yazacağım yazının konusu olsun.

Kısaca bu elementlerin simgelediği şeylerden bahsedecek olursak; 

  • Ateş tutkuyu, aydınlığı ve parlaklığı; 
  • Su değişkenliği; 
  • Toprak kararlılığı; 
  • Metal güzellik ve hassaslığı; 
  • Odun ise canlılığı temsil ediyor.

Bagua Haritaları

Bir diğer önemli ilke ise Bagua Haritaları. Çince “Bagua” kelimesi “sekiz alan” anlamına geliyor. Sekiz alanın her biri, aile, zenginlik veya kariyer gibi bizi etkileyen ve aynı zamanda temsil eden farklı yaşam alanları ilgili. Yaptığımız yaşam çemberine ne kadar ne benziyor değil mi? Bagua’nın merkezinde ise dokuzuncu bir alan var ve bu alanda genel olarak bizi temsil ediyor.Bu harita elementler ile doğrudan ilgili.

Elementler ve Bagua haritaları ile genel bilgiden sonra arkası yarın diyelim.

Doğa ile uyum içinde olmanız dileğiyle.

Feng Shui 101” için bir yanıt

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s